Η Ιστορία μας
Λίγα λόγια για την Ιστορία μας
Η ιστορία του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας άρχισε το 1994 από την Σμάρω Μάρκου*, σε ένα παλιό κτίριο στην Πλάτωνος 20, έναν πεζόδρομο του Χαλανδρίου. Εκεί με μια ομάδα συναδέλφων κάναμε ομάδες, βλέπαμε οικογένειες, άτομα και ζευγάρια, ενώ ταυτόχρονα δουλεύαμε στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων ως θεραπευτές και εκπαιδευτές. Από το 1998 φεύγοντας από το Εργαστήριο αρχίσαμε να διοργανώνουμε τα δικά μας σεμινάρια στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας για θεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και managers.
Από το 1999 διευρύναμε τις συνεργασίες μας και στο εξωτερικό και έκτοτε αρχίζει μια εξαιρετικά δημιουργική φάση με την γνωριμία μας με τον Peter Lang και το Kensington Consultation Center Foundation (KCC Foundation). Με τον Peter Lang συνδιοργανώσαμε στο Κέντρο εκπαιδευτικά προγράμματα για managers, θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας με θέματα “Η Συστημική Καταξιωτική Προσέγγιση: στην Ηγεσία Οργανισμών, στη Θεραπεία, στην Εποπτεία, στην Κοινότητα και τη δημιουργία Δικτύων”. Στα προγράμματα αυτά γινόταν θεωρητική και βιωματική επεξεργασία των εννοιών καθώς και των αποτελεσματικών τρόπων επικοινωνίας και αλλαγής στους εργασιακούς χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, από το 2000 έως το 2010, σε συνεργασία με το Kensington Consultation Center Foundation του Λονδίνου, το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας εισήγαγε στην Ελλάδα τη μέθοδο της Συστημικής Καταξιωτικής Προσέγγισης “Systemic Appreciative Approach” στην Οικογενειακή Θεραπεία, στη Συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών και στην Εκπαίδευση. Η μέθοδος αυτή, γνωστή διεθνώς ως AI Appreciative Inquiry, εστιάζει στις ικανότητες, τις δυνάμεις και τις εμπειρίες επιτυχίας των ανθρώπων. Έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο αυτή στο Κέντρο 150 επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί, σύμβουλοι και managers.
Επίσης το 1999 ιδρύσαμε μαζί με ξένους συναδέλφους το European Network of Systemic Consultants και συνεργαστήκαμε με συμβούλους και εκπαιδευτές από Αγγλία, Δανία και Σουηδία για τη διοργάνωση διεπαγγελματικών και διαπολιτισμικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εργαζόμενους σε εταιρίες και οργανισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν συνδιοργανωθεί από το European Network 5 πανευρωπαϊκά συνέδρια στην Αττική, από το 2003 – 2007, με συμμετέχοντες πάνω από 300 άτομα, από όλες τις παραπάνω χώρες.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί από την Σμάρω Μάρκου, ιδρύτρια του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας, πολυάριθμες εκπαιδεύσεις και συμβουλευτικές παρεμβάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα. (Ενδεικτικά: ΕΟΠ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Λαϊκό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών και Βόλου, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, BP, Leo Burnett, ΕΛΑΙΣ, Κοινωνική Υπηρεσία Ερυθρού Σταυρού, κα)
Σήμερα κοιτώντας πίσω βλέπουμε μια πορεία σταθερών υπηρεσιών για τον άνθρωπο με σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Οι προοπτικές του Κέντρου μας σε έναν κόσμο ολοένα και πιο ασταθή και αβέβαιο είναι να διευρύνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με ανοίγματα στην τέχνη, με νέες καινοτόμες μεθόδους, που απαλύνουν τα ψυχικά τραύματα και δημιουργούν εμπιστοσύνη και ελπίδα στις σχέσεις των ανθρώπων.
* Η Σμάρω Μάρκου είναι Κοινωνική Λειτουργός, Οικογενειακή Θεραπεύτρια από το 1986, Συστημική Σύμβουλος, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια.
Είναι μέλος των εταιρειών ΕΛΕΣΥΘ, ΕΕΨΕ και EAP και κάτοχος του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ψυχοθεραπείας (ECP) και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Σουηδία, Ιταλία, Αγγλία).
