Το Κέντρο μας
Το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την ανάπτυξη και την προαγωγή της Συστημικής Καταξιωτικής Προσέγγισης στη Θεραπεία, τη Συμβουλευτική και την Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Το THESYS από το 2018 αποτελεί τη συνέχεια του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας, που ιδρύθηκε το 1994 από τη Σμάρω Μάρκου, Κοινωνική Λειτουργό, Οικογενειακή Θεραπεύτρια και συνεχίζει να έχει ως αντικείμενο υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Θεραπείας και Εκπαίδευσης σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια, επαγγελματίες και οργανισμούς.
Από το 2018 η Σμάρω Μάρκου προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς για την προώθηση των σκοπών της ΑΜΚΕ, της οποίας έχει την επιστημονική επιμέλεια.
Ποια η φιλοσοφία της δουλειάς μας
Η δουλειά μας στηρίζεται στη Συστημική προσέγγιση με ‘θετική’ εστίαση (Systemic Appreciative Approach) η οποία θεωρεί τα άτομα, τις ομάδες και τους οργανισμούς ζωντανά συστήματα, των οποίων τα μέλη αλληλοεπιδρούν και συν εξελίσσονται.
Η εστίαση στη δουλειά με τους ανθρώπους γίνεται στις δυνάμεις, τα εφόδια και τις ικανότητές τους προκειμένου να διαχειριστούν τα προβλήματα για τα οποία έρχονται. Η εστίαση στις δυνάμεις συμβάλει μεταξύ άλλων και στην προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων.
-
Τα άτομα και οι ανθρώπινες ομάδες συνδέονται μεταξύ τους με ένα δίκτυο σχέσεων καθώς κινούνται σε μια πορεία διαδοχικών αλλαγών και διαφοροποιήσεων, προκειμένου να διαμορφώσουν ενεργητικά την ταυτότητά τους.
-
Η εμφάνιση των προβλημάτων στα άτομα και τις ομάδες αποτελεί μέρος αυτής της διαφοροποιητικής διεργασίας και περιέχει κώδικες που μπορούν να ‘ερμηνεύσουν’ τη φάση την οποία το συγκεκριμένο σύστημα διανύει, τις δυνάμεις αλλαγής που υπάρχουν και την κατεύθυνση στην οποία κινείται.
-
Μαζί με την εμφάνιση των ‘προβλημάτων’ αρχίζει και η εξιστόρησή τους από τα πρόσωπα που εμπλέκονται, ως μέρος της προσπάθειας απόδοσης νέου νοήματος στην κατάσταση που διαδραματίζεται.
-
Η κατασκευή και απόδοση νοήματος είναι μια δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος προκειμένου, καθώς αλλάζει, να μπορεί να συνδέει τον εαυτό του με τους άλλους και τη ζωή.
-
Η σύνδεση αυτή μέσω της ‘κατασκευής νοημάτων’ του επιτρέπει να αναπλάσει τις εσωτερικευμένες εικόνες που αποτελούν μέρη του εαυτού του και να βάλει εκ νέου σε τάξη τα συναισθήματά του.
-
Οι αφηγήσεις και η εξιστόρηση των προβλημάτων δημιουργούν ένα επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο καλείται να συμμετέχει ενεργά τόσο ο Θεραπευτής όσο και ο Σύμβουλος.
-
Στο πλαίσιο αυτό ο Συστημικός επαγγελματίας (θεραπευτής ή σύμβουλος) έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαδικασία της αλλαγής στα εξής δύο σημεία:
α) στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων και των εντάσεων και
β) στην ανάδυση των δυνάμεων και των ικανοτήτων που υπάρχουν στους ανθρώπους και με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν το ‘πρόβλημα’.
